Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ziemniaki obrać, pokroić na ćwiartki.
Pietruszki i selera obrać, pokroić na mniejsze części.
Pora dokładnie umyć, pokroić na 3-4 cm kawałki.
Boczek umyć.
W garnku zagotować ok. 1,5 litra wody.
Do gotującej się wody wrzucić ziemniaki, pietruszki, selera, pokrojonego pora oraz kawałek boczku.
Całość gotować na wolnym ogniu.
Po około 10-15 minutach z garnka wyjąć boczek.
Resztę warzyw gotować przez kolejne 15-20 minut – do miękkości.
W międzyczasie boczek pokroić w kosteczkę lub cienkie plastry.
Rozgrzać patelnię i wrzucić na nią kawałki boczku – zrumienić. Boczek smażyć aż zrobi się chrupki.
Skwarki odstawić na bok. Zajrzeć z powrotem do garnka z gotującymi się warzywami.
Miękkie warzywa zblendować na gładki krem. Dodać opakowanie Zupy Grochowej Nasza Specjalność WINIARY. Całość gotować na wolnym ogniu przez kolejne 7-10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Zupę doprawić majerankiem, solą i pieprzem – do smaku.
Na koniec dodać skwarki boczku.
Zupę grochową z boczkiem podawać z dodatkiem aromatycznej, posiekanej kolendry.