Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ziemniaki szorujemy, nie obieramy. Gotujemy w lekko osolonej wodzie 7-9 minut. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. i pieczemy godzinę. W połowie czasu pieczenia dodajemy główkę czosnku – wcześniej odcinamy wierzchołek, skrapiamy oliwą, a na 15 minut przed końcem pieczenia ziemniaków dodajemy pokrojoną w ćwiartki i skropioną oliwą cebulę.
Zawartość torebki z zupą rozprowadzamy w zimnym wywarze, zagotowujemy na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gotujemy chwilę, pod koniec dodając szczyptę majeranku.
Dwa z upieczonych ziemniaków kroimy na pół, łyżeczką wyciągamy zawartość łupinki, dodajemy do zupy. Do garnka z zupą wyciskamy zawartość upieczonej główki czosnku i dodajemy pieczoną cebulę. Miksujemy na krem.
Pozostałe ziemniaki razem z łupinką kroimy w plasterki, dodajemy do talerzy z zupą. Dekorujemy świeżymi listkami majeranku lub innymi ulubionymi ziołami