Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Przygotowując zupę z suszonych grzybów musimy pamiętać, aby namoczyć je kilka godzin przed gotowaniem. Jeśli korzystamy ze świeżych, możemy zaczynać. Marchewki, pietruszki, selera oraz pora umyć, obrać, pokroić na mniejsze części.
Tak przygotowane warzywa umieścić w dużym garnku wraz z wędzonką. Zalać gorącą wodą – przykrywając wszystkie składniki. Dodać liść laurowy oraz ziele angielskie i gotować na małym ogniu. Jeśli przygotowujemy zupę ze świeżych grzybów – kurki i borowiki dokładnie opłukać i przebrać, pokroić na mniejsze kawałki.
Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę, czosnek oraz pokrojone grzyby. W trakcie smażenia dorzucić gałązkę rozmarynu.
Gotowy bulion przecedzić. W wersji ze świeżymy grzybami dodać do niego podsmażone wraz z cebulą i czosnkiem kurki oraz borowiki, w wersji z suszonymi – namoczone wcześniej grzyby. Dorzucić ugotowane marchewki oraz pietruszki.
Całość doprawić obficie solą i pieprzem i zmiksować na gładki krem. W trakcie miksowania dolać śmietanę kremówkę.
Zupę grzybową na wędzonce podawać z posiekaną natką pietruszki oraz chrupiącą bagietką.