Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa grzybowa na Wigilię z kaszą i suszoną żurawiną może być świetną alternatywą dla tradycyjnego wigilijnego barszczu z uszkami. Już niewielka ilość suszonych grzybów sprawia, że zupa jest bardzo aromatyczna, a jej zapach rozchodzi się po całym domu. Tak pachną Święta Bożego Narodzenia.
Zwykle wigilijna zupa grzybowa przygotowywana jest z makaronem, na przykład łazankowym, kokardkami czy też świderkami. Tym razem proponuję zastąpić go pęczakiem. Dodatkowym świątecznym urozmaiceniem niech będą także suszone owoce żurawiny dodane do zupy nie tylko dla dekoracji, ale też dla smaku.
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.
Grzyby zalewamy wodą, odstawiamy na kilka godzin.
Cebulę kroimy w kosteczkę, podduszamy na lekko rozgrzanym oleju.
Do podduszonej cebulki dodajemy starte na tarce pietruszkę i seler, chwilę smażymy.
Podlewamy całość wywarem, dodajemy namoczone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Dorzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy około 15-20 minut.
Łyżką cedzakową wyławiamy część grzybów, zupę miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy śmietankę, miksujemy.
Pęczak gotujemy według przepisu na opakowaniu. Zupę podajemy z kaszą, dekorujemy suszoną żurawiną.