Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wraz z nadejściem jesieni w zapomnienie odchodzą chłodniki i inne typowo letnie zupy. Jesienna aura budzi tęsknotę za typowo jesiennymi smakami i aromatami, a na stołach coraz częściej gości zupa grzybowa.
W zabieganym tygodniu, kiedy w drodze z pracy do domu marzymy o talerzu pełnym gorącej zupy, a niekoniecznie o czasochłonnym czyszczeniu świeżo kupionych grzybów, warto sięgnąć po Zupę borowikową Szlachetne Smaki WINIARY pełną suszonych borowików, których przyjemny aromat rozejdzie się po całej kuchni zaraz po otwarciu opakowania. Podczas przygotowania obiadu do garnka z zupą dorzuciłam kilka lekko zmiażdżonych ząbków czosnku i zajęłam się szybkimi kluseczkami.
Zupę grzybową można podać z gotowym makaronem lub też szybko przygotować ciasto z serka śmietankowego, żółtka i mąki na kluseczki kładzione. W czasie, kiedy na kuchence bulgocze zupa, wrzucamy kluseczki na lekko osolony wrzątek. Obiad gotowy! Zupa grzybowa z kluseczkami z serka śmietankowego to propozycja na każdą okazję.
Z podanej ilości składników przygotujecie dwie porcje pysznej zupy grzybowej (i dwie porcje mięciutkich kluseczek). Smacznego.
Ząbki czosnku obieramy, lekko miażdżymy trzonkiem noża.
Zawartość torebki z zupą borowikową rozprowadzamy w 0,5 l zimnej wody, mieszamy, zagotowujemy, dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku, gotujemy na wolnym ogniu 5 minut, często mieszając.
W tym czasie łączymy serek, żółtko, mąkę i szczyptę soli. W drugim garnku zagotowujemy 1l wody, solimy. Na wrzątek „kładziemy” nieduże kluseczki (łyżkę zanurzamy we wrzątku, a następnie nabieramy ciasto i kładziemy je na wrzątek), gotujemy je minutę od wypłynięcia, odcedzamy łyżką cedzakową.
Zupę w garnku zabielamy śmietanką, doprawiamy sokiem z cytryny. Podajemy z kluseczkami, oprószamy pieprzem, posypujemy świeżym tymiankiem.