Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Przed rozpoczęciem gotowania należy pamiętać, aby na kilka godzin namoczyć suszone grzyby. Marchewki i pietruszki obrać i pokroić w półksiężyce. Pieczarki umyć, obrać i pokroić w cienkie paseczki.
Cebulę oraz czosnek obrać i drobno posiekać. Na dnie dużego garnka rozgrzać masło, zeszklić na nim przygotowane cebulę oraz czosnek. Dodać grzyby, posolić i delikatnie przesmażyć.
Do podsmażonych cebuli, czosnku oraz grzybów dodać pokrojone marchewki, pietruszki i pieczarki. Dolać wodę z namoczonych grzybów oraz 4.5 łyżki Bulionu warzywnego WINIARY wymieszanego w 1.5l wody. Całość gotować na średnim ogniu, aż wszystkie składniki będą miękkie.
Pod koniec zupę zabielić śmietaną 30%, doprawić solą, pieprzem oraz tymiankiem.
Podawać z posiekaną świeżą natką pietruszki, ewentualnie ulubionym makaronem – wówczas zupa grzybowa z suszonych grzybów będzie bardziej sycąca.