Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Marchewki, pietruszki i selera obrać, pokroić na mniejsze części.
Tak przygotowane warzywa umieścić w garnku, dodać liść laurowy i ziele angielskie, zalać ok. 1,2 litra wody i gotować na małym ogniu. W międzyczasie grzyby umyć. Jeśli używasz mrożonych – sparzyć je gorącą wodą. Pokroić na mniejsze części. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.Na patelni rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę i czosnek. Dodać pokrojone w kostki ziemniaki oraz grzyby. Całość lekko podsmażyć.
Gotowy bulion z warzyw przecedzić. Marchewki i pietruszki pokroić w słupki. Dodać z powrotem do bulionu. Dodać podsmażone cebulę, czosnek wraz z ziemniakami oraz grzybami.
Całość gotować jeszcze przez ok. 20 minut.
Gotową zupę doprawić majerankiem, solą i pieprzem.
Podawać z posiekaną natką pietruszki.