Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Na kilkanaście godzin przed gotowaniem zupy zalewamy groch zimną wodą, odstawiamy. Mięso myjemy, oczyszczamy, kroimy w kostkę, przekładamy do miski, skrapiamy olejem, oprószamy papryką słodką, odstawiamy na godzinę do lodówki. W tym czasie grzyby zalewamy wrzątkiem, odstawiamy.
Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na oleju, dodajemy mięso, liść laurowy, ziele angielskie, podsmażamy kilka minut od czasu do czasu mieszając, pod koniec dodajemy czosnek w płatkach.
Podlewamy mięso wodą, dodajemy pokrojone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, dusimy na wolnym ogniu, od czasu do czasu uzupełniając wodę. W tym czasie uzupełniamy wodę w garnku z grochem, gotujemy 10 minut.
Kiedy mięso będzie prawie miękkie, dodajemy do garnka pokrojone w słupki marchewkę, seler, pokrojone w kostkę paprykę i ziemniaki, odcedzony groch. Przyprawiamy solą morską, pieprzem, tymiankiem. Gotujemy 20 minut.
Mąkę rozprowadzamy w kilku łyżkach zimnej wody, dolewamy do zupy, zagotowujemy i chwilę gotujemy, ciągle mieszając.
Zupę gulaszową z zielonym grochem i suszonymi grzybami możemy podać ze świeżym pieczywem.