Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wszystkie warzywa oczyszczamy.
Wołowinę kroimy w kostkę.
Seler w całości zalewamy zimną wodą i stawiamy na ogniu.
Na patelni rozpuszczamy smalec. Na rozgrzany wrzucamy pokrojoną wołowinę. Smażymy do zbrązowienia.
Na pozostały ze smażenia smalec wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. W razie potrzeby dodajemy jeszcze smalcu i smażymy do zarumienienia. Pod koniec smażenia wsypujemy czerwoną paprykę słodką. Usmażoną dodajemy do garnka z selerem i wodą.
Podobnie robimy z czosnkiem w łupinkach. Najpierw prażymy na suchej patelni, a potem wrzucamy do garnka.
Koncentrat pomidorowy mieszam z sokiem pomidorowym.
Przelewam na patelnię i chwilę podsmażam wyparowując wodę.
Chwilę mieszamy i zawartość patelni przerzucamy do garnka. Do garnka wrzucamy też pokrojony na kawałki topinambur.
Marchewkę i pietruszkę również kroimy, ale przed dodaniem do garnka podgrzewamy na patelni. Gdy zacznie się rumienić wtedy dodajemy.
Doprawiam ziołami prowansalskimi i przelewam do garnka. Na koniec wsypuję wypłukaną kaszę jęczmienną.
Doprawiam zielem angielskim, liściem laurowym oraz pieprzem kolorowy ziarnisty. Gotuję w szybkowarze 7 minut lub w normalnym garnku około 20 minut. Smacznego.