Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa gulaszowa z pieczarkami to świetny przykład dania jednogarnkowego, którym z łatwością wykarmisz całą gromadę głodomorów. To treściwa, gęsta zupa, która jest wyjątkowo rozgrzewająca i satysfakcjonująca. Doskonale sprawdzi się w chłodniejsze, deszczowe dni. Zupę gulaszową z pieczarkami z łatwością urozmaicisz ulubionymi warzywami i przyprawami, dzięki czemu za każdym razem będzie wyjątkowa.
W zależności od sezonu, do zupy gulaszowej z pieczarkami możesz dodać dowolne warzywa, jakie tylko lubisz! Doskonale sprawdzą się nie tylko pomidory czy marchew, ale nawet dynia, kukurydza, czy warzywa strączkowe! Przygotowany z dużą ilością warzyw kolorowy bogracz z pieczarkami będzie niezwykle apetyczny, a zarazem pełen składników odżywczych. Warto wykorzystać warzywa, które zalegają nam w lodówce, dzięki czemu się nie zmarnują. Masz w lodówce kawałek cukinii, kawałek pora, czy garść fasoli i nie wiesz, co z nich przygotować? Dodaj je do zupy! Użycie ulubionych warzyw pozwoli ci dostosować posiłek do własnych upodobań.
Zupa węgierska z pieczarkami może być przygotowana na wiele sposobów. Łopatkę wieprzową możesz zastąpić w przepisie innym mięsem. Zupa gulaszowa z kurczakiem będzie lżejsza i sprawdzi się dobrze nawet w cieplejsze dni, natomiast zupa gulaszowa z szynki lub ze schabu będzie nieco bardziej sycąca. Niezależnie od wybranego rodzaju mięsa, należy je odpowiednio przygotować, aby było miękkie i pełne smaku. Najpierw trzeba je podsmażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu, co zapewni mu odpowiedni kolor i wydobędzie smak. Duszenie go następnie w zupie sprawi, że będzie miękkie i delikatne, a i sama zupa nabierze odpowiedniego aromatu. Sprawdź nasz przepis i przygotuj pyszną zupę gulaszową z pieczarkami!
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
W garnku o grubym dnie rozgrzej dwie-trzy łyżki oleju i dodaj pokrojone w małą kostkę mięso. Podsmaż na mocnym ogniu przez 2-3 minuty.
Następnie dodaj do mięsa pokrojoną w kostkę cebulę, zmniejsz ogień i smaż dalej do czasu, aż cebula ładnie się zeszkli.
Dodaj do garnka wszystkie przyprawy, wymieszaj dokładnie i smaż kolejną minutę.
Wlej do garnka cały bulion, zamieszaj, przykryj i gotuj na średnim ogniu przez 60 minut. W tym czasie obierz i pokrój ziemniaki w kostkę. Paprykę pokrój w długie i cienkie paski, a dokładnie oczyszczone pieczarki pokrój na połówki lub w grube plastry.
Po upływie 60 minut dodaj do zupy wszystkie pokrojone warzywa i w razie gdyby zupa była już bardzo gęsta, dolej nieco wody. Zupę gotuj dalej przez 20-30 minut do czasu, aż ziemniaki i mięso będą miękkie.
Gotowa zupa powinna być gęsta, a mięso bardzo miękkie i delikatne (ale nie rozpadające się).
Zupę gulaszową z pieczarkami podawaj z dodatkiem natki pietruszki i grubo zmielonego czarnego pieprzu. Jako dodatek świetnie sprawdzi się kromka dobrego chleba.
Akinom