Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Mięso dokładnie umyć, osuszyć. Pokroić na średniej wielkości kawałki.
Cebule i czosnek obrać. Cebule pokroić w półksiężyce, czosnek drobno posiekać. Papryczkę chilli drobno posiekać (usuwając wcześniej pesteczki).
Papryki umyć, wydrążyć i pokroić w paseczki lub większą kostkę.
Na dnie dużego rondla rozgrzać kilka łyżek oliwy, zeszklić na niej cebulę i czosnek. Następnie dodać paprykę, papryczkę chilli i kawałki wołowiny.
Wszystko razem chwilę podsmażyć, a następnie zalać bulionem warzywnym. Dusić na wolnym ogniu przez ok. 50 min – aż wołowina będzie miękka. W międzyczasie pieczarki dokładnie wyszorować i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić gałązkę rozmarynu i pieczarki. Całość delikatnie posolić i zrumienić na maśle.
Pod koniec gotowania – kiedy mięso będzie już miękkie – dodać pomidory oraz pieczarki.
Całość doprawić słodką papryką, kminem rzymskim, pieprzem i solą. Pogotować jeszcze przez 5-10 min.
Zupa gulaszowa z wołowiną i pieczarkami dobrze smakowała będzie podana z chlebem, ryżem lub małymi kluseczkami.