Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Por kroję w poprzek, a następnie w cienkie półtalarki. Masło roztapiam w głębszym rondlu, dodaję por, lekko podduszam.
Cebulę kroję w piórka, dodaję do pora, chwilę duszę. W tym czasie jabłka obieram, kroję w ćwiartki, usuwam gniazda nasienne. Kroję ćwiartki na plasterki i dodaję do rondla.
Ziemniaki kroję w kostkę, dodaję do rondla, chwilę duszę.
Podlewam warzywa w rondlu wywarem z warzyw (tyle wywaru, żeby przykrył warzywa), dodaję kawałek obranego i pokrojonego w plasterki rabarbaru (można pominąć rabarbar, z rabarbarem zupa wyszła mocno kwaskowata, mi w takiej wersji smakowała), dodaję sól, gotuję 15 minut. Dodaję sok jabłkowy, podgrzewam (nie gotuję) zupę na najmniejszej mocy płyty jeszcze 5 minut.
Miksuję zupę blenderem, jeśli jest za gęsta, dodaję trochę gorącego wywaru.
Zupę podaję z łyżką słodkiej gęstej śmietany, skropioną oliwą z oliwek.