Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zagotowuję litr wody, do wrzątku wkruszam kostki drobiowe, mieszam do rozpuszczenia, zestawiam z płyty.
W tym czasie jabłka obieram, kroję na ćwiartki, usuwam gniazda nasienne i kroję w plasterki. Przekładam do miseczki i skrapiam sokiem z połówki cytryny.
Dymkę siekam, masło roztapiam w rondlu, duszę cebulkę na maśle pod przykryciem kilka minut. W tym czasie łodygę selera przełamuję, usuwam część włókien, drobno siekam. Dodaję do rondla z cebulą, duszę chwilę.
Dodaję do rondla jabłka, curry i kurkumę, dokładnie mieszam, przykrywam i duszę na małej mocy płyty pod przykryciem około 5 minut.
Podlewam jabłka przygotowanym bulionem, gotuję 15 minut. Zupę zestawiam z płyty, miksuję chwilę blenderem, doprawiam świeżo zmielonym pieprzem.
Zupę podaję z kleksem kwaśnej śmietany i plasterkiem suszonego jabłka. Dla kontrastu można dodać siekany szczypiorek i plasterek smażonego boczku.