Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Warzywa dokładnie myję. Ziemniaki, marchewkę, seler i pietruszkę obieram, kroję w kostkę. Fasolkę szparagową kroję w mniejsze kawałki. Kalafior dzielę na różyczki. Pokrojone warzywa (oprócz szparagów) i por przekładam do większego garnka, zalewam wodą (ok. 1 l) i zagotowuję.
Dodaję gałązkę lubczyku i estragonu, doprawiam solą. Gotuję 15 minut. W tym czasie szparagom odrywam zdrewniałe końce, łodygi kroję na pół i w kostkę, główki kroję na połówki, na sklarowanym maśle duszę szparagi 5 minut.
Szparagi dodaję do garnka z zupą na 2-3 minuty przed końcem gotowania.
Zupę zabielam jogurtem i podaję ze świeżo posiekaną natką pietruszki.