Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulkę, chwilę smażymy na małym ogniu. W tym czasie łodygi selera przełamujemy na pół usuwając włókna, kroimy w plasterki, dodajemy do patelni z cebulą.
Marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli i selera.
Na końcu dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, chwilę smażymy, od czasu do czasu mieszając.
W garnku zagotowujemy 1 l wody, dodajemy podsmażone warzywa i szczyptę suszonego lubczyku.
Brukselkę myjemy, obieramy z wierzchnich listków, kroimy na ćwiartki, dodajemy do zupy wraz z łyżeczką cukru i szczyptą soli. Gotujemy 10 minut.
Odlewamy chochelkę zupy do wyższego naczynia, miksujemy na puree, dodajemy do garnka z zupą.
Doprawiamy zupę świeżo zmielonym pieprzem i sokiem z cytryny.
Podajemy ze świeżymi ziołami.