Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jeśli z niedzielnego obiadu została Wam resztka rosołu, a nie macie już na nią ochoty następnego dnia, podrzucamy propozycję wykorzystania zupy i przygotowania na jej bazie zupełnie innego dania. Zupa kalafiorowa na rosole z makaronem to pomysł w sam raz na poniedziałek!
Jeżeli rosół jest już gotowy, do przyrządzenia zupy potrzeba jedynie główki kalafiora oraz pęczku koperku i kilku ząbków czosnku, które nadadzą całości wyrazistego aromatu. Gotowanie nie zajmie Wam dużo czasu! Kalafior podzielony na małe cząstki zmięknie szybciej niż gotowany w całości lub większych różyczkach. Jeśli jednak chcecie ugotować zupę od samego początku, sięgnijcie po nasze sprawdzone przepisy na: rosół drobiowy z kury i kaczki lub rosół z kurczaka – najprostszy przepis.
Zamiast standardowych, cienkich nitek, do zupy można dodać swój ulubiony makaron. My zdecydowaliśmy się na kokardki, które całkiem efektownie prezentują się w zupie.:)
Z podanych proporcji przygotujesz ok. 5-6 porcji zupy.
Poznaj kolejne pomysły na wykorzystanie makaronu:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni.
Główkę czosnku obciąć z góry – ułożyć na blaszce. Skropić oliwą. Posypać zieloną czubrycą. Piec w piekarniku przez ok. 30-40 minut.
Przygotować rosół z 1,5 l wody i bulionu WINIARY.
Kalafior podzielić na malutkie różyczki.
Kalafior podzielić na malutkie różyczki.
Gotować na małym ogniu – aż kalafior zmięknie, ok. 20-30 minut.
Upieczony czosnek wyjąć z piekarnika. Kilka ząbków (które powinny łatwo wychodzić z główki) posiekać i wrzucić do gotującej się zupy.
Koperek posiekać. Dodać do zupy pod koniec gotowania.
W osobnym garnku ugotować ulubiony makaron.
Na koniec zupę podawać jeszcze ew. solą i pieprzem, podawać z makaronem.