Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa kalafiorowa to danie, które może występować w wielu różnych formach. Ugotowany z kostką rosołową kalafior można zmiksować, by stworzyć lekkostrawną, niskokaloryczną zupę w wersji dla osób dbających o sylwetkę. Zupa kalafiorowa ze śmietaną w naszym przepisie jest nieco bardziej sycąca i zachwyca połączeniem wyszukanych smaków. Przygotowana na bazie warzywnego wywaru, którego smak pogłębia Bulion wołowy WINIARY, zachwyca intensywnym mięsnym aromatem.
Dla jej zagęszczenia można dodać wysokoprocentową śmietanę, ale można ją zastąpić także mąką pszenną lub naturalnym jogurtem o niższej zawartości tłuszczu. Porcję dla 4 osób przygotujesz w około 40 minut, więc jest to doskonała propozycja na szybki obiad w ciągu tygodnia. Na początek rozpuść kostki Bulionu wołowego WINIARY w 1 litrze wrzątku. Kalafior umyj i podziel na różyczki.
Pozostałe warzywa obierz i pokrój w paski. Gotuj je przez około 10-15 minut, a następnie dodaj warzywa do bulionu. Wymieszaj śmietanę i mąkę, dodaj do zupy i zagotuj całość. Dodaj do smaku sól i pieprz, a przed podaniem udekoruj talerze świeżą natką pietruszki.
Możesz też pójść o krok dalej i podać zupę z ulubionymi dodatkami – na przykład świeżym pieczywem albo z grzankami z pomidorem i ciągnącym się serem. Do zupy kalafiorowej będą też pasować ziarenka dyni i słonecznika – posyp nimi każdą porcję.
Kostki rozpuść w 1 litrze wrzącej wody.
Kalafior podziel na różyczki.
Obierz warzywa i pokrój je w paseczki.
Gotuj przez około 10-15 minut. Dodaj warzywa do bulionu.
Śmietanę wymieszaj z mąką, dodaj do zupy i zagotuj.
Dopraw solą i pieprzem.
Przed podaniem dodaj natkę pietruszki.