Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Skrzydełka zalewamy wodą, dorzucamy liść laurowy i ziele angielskie, gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut.
Gotujemy kaszę jaglaną – w proporcjach: 2 szklanki wody na 1 szklankę kaszy.
Marchewkę i pietruszkę myjemy, obieramy, kroimy na średniej grubości plasterki.
Selera i cebulę myjemy, obieramy. Selera kroimy na kawałki, cebulę w piórka.
Kalarepy myjemy, odcinamy liście. Bulwy kroimy w kostkę, liście siekamy.
Do skrzydełek dodajemy wszystkie przygotowane warzywa oprócz liści kalarepy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości warzyw. Na koniec wyławiamy skrzydełka i kawałki selera, dodajemy liście kalarepy i gotujemy jeszcze 5 minut.
Zupę kalarepową podajemy z dodatkiem kaszy jaglanej, skrzydełek obranych z kości, udekorowaną posiekanym koperkiem.