Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kalarepę, ziemniaki oraz pietruszkę obrać, pokroić w kostkę.
Liście kalarepy drobno posiekać, odłożyć na bok – do garnka z gotującą się zupą trafią pod koniec gotowania.
Marchewki obrać, przekroić na pół.
Tak przygotowane warzywa umieścić w garnku, zalać wywarem i gotować na wolnym ogniu.
Po 20 minutach gotowania z zupy wyłowić marchewki. Pokroić je w plasterki.
Na patelni rozgrzać masło, wrzucić na nie pokrojoną marchewkę, krótko podsmażyć, a następnie polać miodem i posypać cukrem, kurkumą, słodka papryką oraz ziołami: pietruszką i bazylią. Karmelizować przez ok. 5 minut pod przykryciem.
Skarmelizowaną marchewkę dodać do gotującej się zupy wraz z liśćmi kalarepy. Gotować jeszcze przez kilka minut na wolnym ogniu.
Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.