Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Do mięsa mielonego wbić jajko, dodać startą na tarce o małych oczkach cebulę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
Włoszczyznę oczyścić, umyć i pokroić na mniejsze części. Zalać ok. 1,5 litra wody, posolić i gotować ok. 10 minut.
Mięso nabierać małą łyżeczką, robić małe klopsiki i wrzucać do wywaru z włoszczyzny. Gotować ok. 5 minut.
Śmietanę zmieszać z mąką, rozprowadzić niewielką ilością wrzącego wywaru aby ja zahartować, a następnie wlać do zupy. Całość zagotować.
Doprawić do smaku przyprawą do zup, solą, octem lub sokiem z cytryny (jeśli sok, to 2 łyżki).
Na koniec dodać kolorowy pieprz i posiekany koperek (trochę zostawić do dekoracji).
Podawać z białym pieczywem, grzankami lub ziemniakami (jeśli z ziemniaki to dodajemy je razem z włoszczyzną).