Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Z chleba tostowego wycinamy dowolny kształt. Ja wykorzystałam okrągłe foremki do ciasteczek. Na rozgrzanej patelni bez tłuszczu smażymy chleb aż się przyrumieni.
Rybę odsączamy z oleju w ręczniku papierowym i kroimy na kawałki. Układamy na pieczywie i dekorujemy koperkiem i czerwonym pieprzem.
Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę i smażymy na złoty kolor na 1 łyżce oleju.
Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Umyte i obrane ziemniaki kroimy w drobną kostkę. Tak przygotowane warzywa dodajemy do bulionu razem z cebulką.
Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem. Doprawiamy do smaku pieprzem i kozieradką (ewentualnie solimy).
Gdy ziemniaki będą już prawie miękkie zabielamy śmietanką. Najlepiej odlać nieco zupy do osobnej miseczki i dodać do niej śmietankę ciągle mieszając i dopiero tak przygotowaną śmietanę dodajemy do reszty zupy.
Pod koniec gotowania dodajemy drobno posiekany koperek.
Podajemy z kanapeczkami śledziowymi.