Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Łososia myjemy i osuszamy. Skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą.
Przekładamy do naczynia żaroodpornego i minimalnie skrapiamy olejem roślinnym. Pod kawałek z rybą układamy trawę żubrową.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy około 30 minut.
Do garnka wkładamy obraną i umytą marchewkę, pietruszkę oraz kawałek pora i liście selera.
Ziemniaki obieramy i kroimy w równą kostkę. Zalewamy zimną wodą i dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu.
Gotujemy aż warzywa będą miękkie (około 20 minut).
Do ugotowanej zupy dodajemy drobno pokrojony koperek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zabielamy śmietanką i odstawiamy na 15-20 minut aby smak wywaru i koperku się połączył.
Zupę podajemy z porcją upieczonego łososia i dodatkowo posypujemy świeżym koperkiem.