Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pachnący koper, młode ziemniaczki, czyli esencja wiosny! Czy wiecie, że koper traktowany był jako zioło o właściwościach leczniczych już w czasach starożytnych? W średniowieczu zaczęto go dodawać do eliksirów miłości, dziś nie może go zabraknąć w naszych ukochanych, polskich zupach.
Zupa koperkowa z ziemniakami to lekka propozycja obiadowa, lecz dzięki dodatkowi ziemniaków zupa jest również stosunkowo sycąca. To, co cenią sobie w tym daniu to prostota oraz szybkość przygotowania. Na liście składników jedynie kilka pozycji – w zasadzie wszystko, co zwykle mamy w domu! Dzięki dodatkowi Bulionu Warzywnego WINIARY można pominąć etap gotowania bulionu, dzięki czemu zupę przyrządzisz w mgnieniu oka! Wystarczy tylko zgrabnie obrać ziemniaki i posiekać koper.
Aby nieco podnieść wartość kaloryczną i nadać zupie bardziej kremowej konsystencji zabieliłam ją śmietaną 30%. Dla osób dbających o linię polecam natomiast śmietanę o niższej zawartości tłuszczu 18% lub 12%. Można także po prostu dodać jej nieco mniej.
Z podanych składników przygotujesz ok. 4 porcji zupy.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.
Marchewki obrać, pokroić w kostkę lub półksiężyce.
Kalafior dokładnie umyć, podzielić na mniejsze różyczki.
Tak przygotowane warzywa umieścić w dużym garnku, zalać ok. 1 litrem wody. 5. Dodać kostki bulionowe WINIARY i gotować na małym ogniu aż wszystkie jarzynki zmiękną.
Koper posiekać i dodać do zupy.
Pod koniec gotowania zupę zabielić śmietaną, doprawić gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem do smaku.