Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa koreańska, nazywana też oryginalnie Janchi Guksu, to jedno z najpopularniejszych dań w Azji, zwłaszcza w Korei. Ta aromatyczna potrawa jest niezastąpiona podczas rodzinnych wydarzeń i uroczystości, takich jak wesela. Wpisuje się ona idealnie w menu podczas tak wyjątkowych dni właśnie z powodu swojej nazwy, którą tłumaczy się jako „świąteczny makaron”.
Dla tych, którzy w swojej kuchni chcą cieszyć się nowymi doznaniami smakowymi z odległych regionów, przygotowywanie takich regionalnych przysmaków to doskonała okazja do kulinarnych podróży. Niezależnie od tego, czy dania azjatyckie należą do Twoich ulubionych potraw, czy też zdecydowałeś się poeksperymentować z nowymi przepisami, inspirowanymi kuchnią azjatycką, warto wypróbować przepis na tę aromatyczną zupę koreańską. Ten przepis łączy w sobie wiele smaków pochodzących z warzyw, makaronu, przypraw i mięsa.
Brzmi ciekawie? Nie czekaj, ugotuj to danie razem z nami. Ciesz się przepisem i świętuj w azjatyckim stylu z bliskimi! Smacznego!
Wymieszaj 2 łyżki sosu sojowego z płatkami ostrej papryki, dodaj 1/2 łyżeczki oleju sezamowego, nasiona sezamu, 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku i 1 łodyżkę posiekanej zielonej cebuli. Odłóż na bok.
Do dużego garnka włóż pokrojoną rzodkiewkę, cebulę, posiekane lub zmiażdżone ząbki czosnku, białą część pozostałej zielonej cebuli i 6 szklanek wody, zagotuj.
Gdy zacznie wrzeć, zwiększ ogień do średniego i gotuj pod przykryciem przez 15 minut.
Dodaj anchois, pozostały sos sojowy, sól i pieprz i gotuj przez 10 minut na średnim ogniu.
Usuń wszystkie składniki z zupy i pozostaw płyn na ogniu, aby utrzymać temperaturę.
Wołowinę dopraw 1 łyżeczką sosu sojowego, dodaj 1/2 łyżeczki oleju sezamowego, cukier, 1/2 łyżeczki czosnku i odrobinę pieprzu. Odstaw.
Cukinię zetrzyj na tarce, posyp odrobiną soli i odstaw na 5-10 minut.
Ręcznie odciśnij płyn z cukinii, odlej go, a cukinię usmaż na niewielkiej ilości oleju przez 1-2 minuty, na średnim ogniu. Przełóż na talerz.
Na tej samej patelni, na której smażyła się cukinia, podsmaż pokrojoną w cienkie plasterki marchewkę, dopraw solą i pieprzem. Przełóż na talerz z cukinią.
Na tej samej patelni podsmaż wołowinę przez 2-3 minuty na średnim ogniu.
Makaron mie zalej 1 litrem gorącej wody oraz sosem przygotowanym w 1. kroku. Pozostaw na 3-5 minut, następnie wymieszaj.
W 2 miskach rozłóż makaron i przygotowany wcześniej bulion, na wierzch ułóż warzywa i mięso.