Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Lubisz oryginalne dania inspirowane potrawami z różnych stron świata? A może jesteś fanem zupy rybnej i szukasz pomysłów na podobne danie? Dobrze się składa, bo mamy coś w sam raz dla Ciebie. Niebanalna zupa krabowa – ugotuj ją razem z nami.
Przygotowanie tej zupy zaczynamy od umycia i oczyszczenia krabów. Następnie w dużym garnku szklimy na oleju posiekaną cebulę, szczypiorek, czosnek, kumin i pieprz. Dodajemy 2 litry wody, bulion warzywny WINIARY, kraby i banany. Gotujemy całość przez ok. pół godziny. Po tym czasie dodajemy masło orzechowe i dokładnie mieszamy. Jeśli zupa będzie zbyt płynna możesz ją zagęścić, rozgniatając ugotowane banany. Teraz dopraw zupę solą i pieprzem według upodobań. Ugotowaną zupę podawaj z posiekaną kolendrą, odrobiną kwaśnej śmietany, kawałkami świeżych pomidorów i ćwiartką cytryny.
Zupa krabowa to tradycyjna i pyszna potrawa z wybrzeża Ekwadoru. To oryginalne, egzotyczne połączenie morskich smaków z nutą orzeszków ziemnych, słodkim bananem i orzeźwiającą cytryną. Wypróbuj nasz przepis na zupę krabową i zaskocz nią swoich bliskich.
Umyj i oczyść kraby.
Rozgrzej duży garnek i dodaj olej. Gdy olej będzie ciepły, dodaj cebulę szczypiorek, posiekany czosnek, kumin i zielony pieprz. Smaż, aż cebula będzie szklista.
Do tego samego garnka dodaj 2 litry wody, bulion warzywny WINIARY, kraby, dojrzałe banany i gotuj przez 30 minut.
Po tym czasie odlej trochę bulionu i rozprowadź w nim masło orzechowe. Mieszankę dodaj do garnka z krabami i gotuj przez kolejne 10 minut, nie przerywając mieszania. Żeby zagęścić zupę – rozgnieć banany i ponownie wszystko wymieszaj, żeby uniknąć przypalenia.
Gdy zupa będzie gotowa, nałóż ją na talerze. Na każdym talerzu połóż też po jednym krabie. Danie możesz udekorować posiekaną kolendrą, kwaśną śmietaną, świeżymi pomidorami i cytryną.