Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa krem brokułowa na ostro z kukurydzą to szybkie i pożywne danie. Odrobina chilli nadaje zupie charakteru i przełamuje delikatne warzywa. Z papryczką warto obchodzić się ostrożnie i ufać swoim preferencjom w kwestii ostrości – tak, aby smakowało!
Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać.
Z papryczki usunąć pesteczki i posiekać wraz z imbirem.
Kukurydzę odsączyć z zalewy.
Brokuła umyć, podzielić na różyczki.
Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, dodać cebulę, czosnek, papryczkę oraz imbir. Dosypać kurkumę, wymieszać, zeszklić.
Dodać kukurydzę oraz różyczki brokuła.
Całość wymieszać, zalać bulionem i gotować na wolnym ogniu przez ok. 10 minut – aż warzywa zmiękną.
Następnie zupę zmiksować. W trakcie miksowania dosypać czubrycę zieloną, dodać śmietanę i obficie doprawić zupę solą i pieprzem. Zagotować.
Pieczywo pokroić na kromki, a następnie na grzanki.
Na dużej patelni rozgrzać masło i zrumienić na nim grzanki.
Zupę podawać z grzankami i kleksem śmietany, ew. łyżką ziaren kukurydzy.