Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Szybka w przygotowaniu, więc nawet w najbardziej zwariowany dzień znajdzie się chwila, by ją ugotować. Zupa krem brokułowa z grzankami czosnkowymi lub innym ulubionym chrupiącym dodatkiem, poleca się na szybki obiad. Bo na szybko też może być pysznie, prawda?
Przygotowując zupę krem brokułową, wykorzystajcie całego brokuła, nie tylko różyczki, bo w łodydze kryje się najwięcej składników odżywczych. Aż szkoda ją wyrzucić! Wystarczy odciąć twarde zgrubienia, resztę obrać, pokroić i dorzucić do garnka. Zupa krem brokułowa i tak zostanie zmiksowana na gładko, a trafi do niej całe dobro z warzyw :)
Zupa z parmezanem nabiera zupełnie nowego charakteru, dlatego ten dodatek często pojawia się w naszych przepisach:
Zupa krem z pieczonej papryki i bakłażana z płatkami parmezanu
Krem pomidorowy z pieczonymi warzywami z parmezanem i grzankami
Moc witamin, czyli zupa z pokrzywy z parmezanem
Ribollita – toskańska zupa z fasoli
Zupa krem z selera z jabłkiem i orzechami włoskimi
Rzymska ziołowa zupa wielkanocna
Zupa cebulowa pod pierzynką z ciasta francuskiego
Zobacz też
Zupa krem brokułowa na ostro z kukurydzą i grzankami
Gęsta zupa krem brokułowa z pestkami dyni i śmietaną
Zielona zupa
Zupa krem z brokułów i kalafiora
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Brokuła myjemy, dzielimy na mniejsze różyczki, łodygę obieramy (twardsze częśći można odkroić nożem), kroimy w kostkę.
Marchewkę, pietruszkę i kawałek selera ścieramy na tarce o grubych oczkach, por kroimy w półtalarki, cebulę w kostkę.
Podduszamy na maśle cebulę, kiedy się zeszkli, dodajemy obrane i pokrojone w plasterki 2-3 ząbki czosnku, chwilę smażymy, aż uwolni aromat.
Dodajemy warzywa starte na tarce i por, dusimy ok. 10 minut.
Dodajemy brokuła, podlewamy warzywa wodą, ok. 0,8-1 l (możemy też użyć wywaru drobiowego). Gotujemy niecałe 15 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę solą.
Dodajemy serek topiony, miksujemy na krem.
Bułkę na grzanki kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą z oliwek (jeśli nie mamy czosnkowej, zwykłą z dodatkiem przeciśniętych przez praskę 2 ząbków czosnku. Rumienimy w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez ok. 10 minut.
Zupę podajemy z grzankami. Możemy też udekorować zupę krem brokułową parmezanem w płatkach lub tartym.
Agnieszka
Agnieszka