Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Przyszedł czas na delikatną, kremową zupę z białych szparagów. Są zwolennicy zielonych szparagów i miłośnicy białych albo – tak jak ja – grono wielbicieli szparagów w każdym kolorze i pod każdą postacią.
Zupę krem z białych szparagów można przygotować ją na wiele sposobów. Do tej zupy dodałam odrobinę śmietankowego sera topionego. Zupa zdecydowanie zyskała i nabrała charakteru. Nadal jest delikatna w smaku, ale jak dla mnie wersja kremowej zupy z serkiem jest jedną z najlepszych jakie jadłam.
Moja zupa ma konsystencję gęstej śmietany, ale jeśli lubicie bardziej gęste zupy to wystarczy dodać nieco mniej bulionu i odwrotnie,jeśli chcecie zupę mniej gęstą, to wystarczy dodać więcej bulionu niż w przepisie.
(z podanych składników można przygotować 2 porcje zupy)
Polecam też :
Krem z zielonych szparagów z pieczonym łososiem
Szparagi myjemy pod bieżącą wodą. Odcinamy końcówki i obieramy zaczynając od główki. Kroimy na około 1 cm kawałki.
Szalotkę obieramy i kroimy w kostkę lub piórka.
Na głębokiej patelni rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy szparagi oraz szalotkę. Dusimy pod przykryciem około 8-10 minut co jakiś czas mieszając.
Po tym czasie zalewamy zimnym bulionem. Zostawiamy jeszcze około 10 minut na gazie. W tym czasie serek topiony kroimy na małe kawałki. Do osobnej miski odlewamy kilka łyżek gotującego się już (gorącego) bulionu i wrzucamy pokrojony serek.
Mieszamy trzepaczką lub widelcem aż cały serek się rozpuści.
Dodajemy do zupy i doprawiamy do smaku gałką muszkatołową i białym pieprzem.
Gotową zupę miksujemy blenderem na gładki krem.
Orzeszki przesypujemy do rozdrabniacza, a następnie prażymy na patelni bez tłuszczu.
Porcję ciepłej zupy posypujemy orzeszkami i podajemy z ulubionymi ziołami.