Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Niedawno na naszym funpage’u na Facebooku pojawiło się pytanie o krem z awokado. Oto odpowiedź – kremowa zupa krem z awokado, podana z bazyliowym pesto, tartym parmezanem i wdzięczną czarnuszką.
Awokado i ziemniaki nadają zupie niezwykłą, aksamitną konsystencję. W głównej mierze to zasługa bogatego w tłuszcze awokado (w 100g tego owocu znajduje się aż 15g tłuszczu). Awokado jest cennym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych omega 9 i nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 6 i omega 3, a także świetne potasu, którego w awokado jest nawet więcej niż w bananach. Do włączenia tego owocu do zdrowej diety nie trzeba Was namawiać, ale do gotowania zupy z awokado?
Gotując zupę z awokado należy pamiętać, że nie służą mu wysokie temperatury, dlatego dodajemy go do już ugotowanej bazy i ewentualnie trochę podgrzewamy. Jeśli zagotujemy zupę po dodaniu awokado, może ono zgorzknieć i zepsuć cały jej smak.
Tłem dla awokado w mojej propozycji są ziemianki, ale możecie zamiast nich wykorzystać cukinię. Można pominąć w przepisie bazyliowe pesto, jednak nadaje zupie przyjemnej świeżości. Jeśli z niego zrezygnujecie, warto dodać do zupy więcej soku z cytryny.
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.
Smacznego!
Poznaj przepisy na inne gęste zupy!
Na niewielkiej ilości oliwy podduszamy pokrojoną w kostkę cebulkę. Pod koniec duszenia dodajemy przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek i szczyptę chili. Smażymy pół minuty.
Dodajemy do zupy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, podlewamy całość częścią wywaru (ok. 0,75), gotujemy 15 minut, pod koniec doprawiając zupę szczyptą soli.
W tym czasie przygotowujemy pesto – obrywamy listki bazylii, płuczemy na sicie, odsączamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przekładamy listki do naczynia blendera, dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek, szczyptę soli i miksujemy. Do zmiksowanej bazylii dodajemy łyżkę tartego parmezanu i ponownie krótko miksujemy.
Awokado przecinamy na pół, łyżeczką wydrążamy miąższ z obu połówek. Skrapiamy go cytryną.
Miąższ awokado dodajemy do garnka z zupą, miksujemy na gładki krem. W razie konieczności dodajemy resztę gorącego wywaru.
Zupę doprawiamy sokiem z cytryny. Podajemy z bazyliowym pesto, listkami bazylii, posypujemy parmezanem i czarnuszką.