Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa krem z batatów z chipsami z szynki parmeńskiej to wyjątkowe połączenie smaków. Odnajdziemy w niej słodycz nietypowego ziemniaka, ostrość papryczki chilli oraz słony posmak szynki parmeńskiej. Imbir przyda świeżości, a za sprawą mleka kokosowego zupa zyska aksamitną konsystencję. Polecamy zarówno na codzień, jak i od święta. Zaserwowana na przyjęciu z pewnością zaintryguje oraz zasmakuje gościom!
Do czego jeszcze pasuje szynka? Sprawdź nasze przepisy na zupy z szynką:
Czeska zupa czosnkowa
Kremowa zupa fasolowa z paluszkami grissini z szynką francuską
Krem z kalafiora z chrupiącą szynką i ementalerem
Zupa czosnkowa z pieczonego czosnku z chipsami z szynki parmeńskiej
Żurek tradycyjny z szynką i jajkiem
Zobacz też
Zobacz Zupa krem z kabaczka, ziemniaków i chrzanu
Zobacz Sylwestrowa zupa krem z batatów z krewetkami i limonką
Zobacz Kremowa zupa ziemniaczana przyprawiona grzybami
Zobacz Zupa z batatów z karmelizowanym porem i łososiem
Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w piórka, czosnek w cienkie plasterki. Papryczkę chilli drobno posiekać (usuwając pesteczki).
Na dnie dużego garnka rozgrzać olej i zeszklić na nim przygotowane warzywa. W trakcie szklenia dodać kurkumę, kumin oraz kolendrę.
Bataty, marchewki i pietruszki umyć, a następnie obrać. Bataty pokroić w kostkę, marchewki i pietruszki w półksiężyce. Imbir obrać i cienko pokroić.
Obrane i pokrojone warzywa dodać do zeszklonej cebuli i czosnku. Całość zalać bulionem i gotować aż warzywa zmiękną, a następnie zmiksować na gładki krem.
W trakcie miksowania dodać mleczko kokosowe oraz sok z limonki. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Na rozgrzanej, suchej patelni uprażyć plastry szynki parmeńskiej – przez ok. 1-2 minut, aż powstaną chipsy.
Zupa krem z batatów z chipsami z szynki parmeńskiej doskonale smakuje także następnego dnia. Pamiętajmy jednak, aby chipsy przygotować tuż przed jedzeniem.