Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Dziś: zupa krem z brokułów i kalafiora, z dodatkiem różyczek brokuła podanych na surowo dla przyjemnego pochrupania. Proste i szybkie w przygotowaniu danie, do którego można wykorzystać także mrożonki. A więc idealne na cały rok!
Pamiętajcie, by przygotowując to i inne dania, nie wyrzucać łodygi brokuła – jest w pełni jadalna, jeśli obierze się ją ze zdrewniałych części. Lepiej wykorzystać ją od przygotowania tej zupy – jest nie tylko smaczna, ale też to właśnie w łodydze brokuła zgromadzone jest wiele cennych witamin i minerałów.
Smacznego!
Mrożone warzywa to bardzo dobry sposób na witaminy o każdej porze roku. Sprawdź, jakie warzywa wybrać – mrożone czy świeże, a także jak samodzielnie możesz przygotować mrożonki na zimę!
W głębszym rondlu rozgrzewamy oliwę. Ząbki czosnku delikatnie miażdżymy trzonkiem noża, zdejmujemy łupinki, kroimy w plasterki. Wrzucamy do rondla i bardzo krótko smażymy.
Dodajemy do rondla pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony w talarki por, oprószamy solą i chili, dusimy 10 minut na wolnym ogniu.
W tym czasie ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Brokuła myjemy, oddzielamy różyczki od łodygi. Łodygę cienko obieramy, kroimy w mniejsze kawałki.
Do rondla z podduszonymi warzywami dodajemy pokrojoną łodygę brokuła i ziemniaki, jeszcze chwilę dusimy.
Dodajemy do rondla mrożony kalafior i różyczki brokuła (część odkładamy do podania z gotową zupą), podlewamy wywarem lub wodą, gotujemy nieco ponad 10 minut.
Zupę blendujemy na krem, doprawiamy pieprzem. Możemy dodać do zupy kilka łyżek jogurtu naturalnego. Podajemy ze zblanszowanymi różyczkami brokuła, groszkiem ptysiowym i czarnuszką.