Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Dziś zupa krem z brokułów, w którym zadebiutowało jajko w koszulce. Nigdy wcześniej nie gotowałam takich jajek. Jajka w koszulkach wymagają trochę więcej uwagi, niż standardowe jajka na twardo gotowane do żuru, barszczu białego, botwinki. Nagrodą jest kremowe, rozpływające się w ustach żółtko. Dla mnie, wielbicielki jajek na miękko, nie może być większej zachęty.
Ale zupa brokułowa to już cięższy kaliber, bo moje dzieci za nią nie przepadają. Uciekam się więc do różnych sposobów, nazywam ją zupą ufoludkową albo podaję z dodatkami, które moje dzieci uwielbiają. Były już chrupiące grzanki i pyszny groszek ptysiowy. A dziś zupa krem z brokułów z jajkiem w koszulce. I się zaczęło. A jaka to koszulka? To chyba bardziej sweterek? Moje jest chyba dziewczyną, bo wygląda jakby miało sukienkę! Nagle okazuje się, że przy zupie brokułowej buzie się dzieciom nie zamykają :). Brokułowa szybko zniknęła z talerzy, a ja już marzę o następnej zupie z jajkiem w koszulkach. Pewnie będzie to szczawiowa.
Podoba Wam się zupa krem z brokułów z jajkiem w koszulce? A może wolicie jajko w koszulce podane z filiżanką gorącego kremu brokułowego ze śmietaną? Bardzo proszę. Smacznego!
Polecam także inne nasze brokułowe zupy:
Zupa ufoludkowa, czyli krem z brokułów z prażonymi migdałami
Kremowa zupa z brokułów z groszkiem ptysiowym
Zobacz też
Zobacz Zupa krem brokułowa na ostro z kukurydzą i grzankami
Zobacz Gęsta zupa krem brokułowa z pestkami dyni i śmietaną
Zobacz Zielona zupa
Zobacz Zupa krem z brokułów i kalafiora
Zagotowuję wywar w większym garnku, dodaję mrożone brokuły, doprowadzam do wrzenia. Gotuję na wolnym ogniu 10 minut.
Zestawiam zupę z kuchenki, miksuję na gładką masę. Można doprawić zupę do smaku solą morską i świeżo tartą gałką muszkatołową.
W rondlu zagotowuję ok. 1 l wody, nie solę. Zmniejszam moc płyty tak, aby woda tylko od czasu do czasu bulgotała.
Pierwsze jajko delikatnie wybijam do małej miseczki, następnie delikatnie przelewam je do wrzątku. Trzeba to zrobić tak, żeby żółtko się nie rozpadło ani przy wbijaniu jajka do miseczki, ani w momencie, kiedy jajko trafia do wody.
Następnie gotuję jajko 3 minuty, od czasu do czasu ostrożnie mieszając wodę łyżką. Zamiast do miseczki, jajko można wbić do …warząchwi :), z pomocą której będzie można łatwo przenieść je do wrzątku.
Po trzech minutach wyławiam jajko łyżką cedzakową i przekładam na talerz, a do wrzątku trafia kolejne jajko.
Ugotowane jajka w koszulkach przekładam do miseczek, zalewam kremem z brokułów. Zupę posypuję startym parmezanem i świeżo posiekanym szczypiorkiem.