Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa krem z brokułów z suszonymi pomidorami to propozycja na szybki, a do tego nadzwyczaj smaczny obiad. Kremowa konsystencja zupy brokułowej odpowiada zwłaszcza dzieciom – mogą one pić zupę prosto z ulubionego kubka, nie przerywając zabawy ;) Zupa krem brokułowa, by nie była mdła, wymaga odpowiedniego doprawienia. Dlatego w naszej propozycji nie mogło zabraknąć Bulionu drobiowego WINIARY i suszonych pomidorów.
Ziemniaka obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć do wody razem z bulionem drobiowym i zacznij gotować.
Brokuł umyj i podziel na małe różyczki, kilka zostaw do ozdoby. Dodaj do bulionu razem z utartym czosnkiem oraz posiekaną natka pietruszki. Całość gotuj ok 15-20 min aż warzywa będą całkowicie miękkie. Na końcu dodaj śmietankę i całość dokładnie zmiksuj na gładki krem.
Dopraw solą oraz pieprzem. Podawaj z natką pietruszki i oliwą czosnkową.
Pozostałe różyczki brokuła skrop oliwą z oliwek i dopraw solą oraz pieprzem. Ułóż na blaszce do pieczenia. Obok wysyp trochę pestek. Całość wstaw do rozgrzanego piekarnika (200*C) na ok 10-15 min, aby różyczki i pestki się delikatnie zarumieniły.
Zupę podawaj posypaną pieczonymi brokułami ze słonecznikiem, dynią, paskami suszonych pomidorów oraz oliwą z suszonych pomidorów. Dodatkowo zupę możesz delikatnie udekorować słodką śmietanką.