Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Na naszym blogu pojawiają się przepisy w różnych kategoriach, część adresowana jest do osób przepadających za mięsem, część do tych, którzy w swojej kuchni najczęściej sięgają po warzywa, dziś z kolei mamy coś dla wegan. Proponujemy jedną z najpopularniejszych zup o kremowej konsystencji. Serwowana będzie zupa krem z brokułów zabielana wegańską śmietaną.
Dla tych, którzy z kuchnią wegańską są już za pan brat, poniższy przepis pewno będzie stanowił specjalnego zaskoczenia. Jeśli jednak dopiero stawiacie swoje pierwsze kroki na wege-drodze, wegańska śmietana może okazać się ciekawym odkryciem. Raz spróbujecie, a pokochacie ją i będziecie wykorzystywać do różnego rodzaju zup i nie tylko! Tym razem śmietanę przygotowałam z kostki tofu, ale da się ją także wyczarować z orzechów nerkowca czy… cebuli. Dajcie znać, jeśli macie ochotę na więcej wegańskich przepisów.
Wypróbuj kolejne wegetariańskie i wegańskie przepisy!
Rosół wegetariański z pieczonych warzyw
Wegetariańska zupa neapolitańska z długim makaronem dla dzieci
Wegańska zupa z soczewicy czerwonej z wędzonym tofu, czosnkiem i imbirem
Wegański krem z pieczarek
Wegańska zupa z soczewicy z kaszą bulgur i przecierem pomidorowym
Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać.
Pietruszki obrać, pokroić w cienkie plasterki.
Cukinię i brokuła umyć. Cukinię pokroić w kostkę, brokuła podzielić na różyczki.
Na dnie większego garnka zeszklić na oliwie cebulę z czosnkiem.
Dodać pokrojoną pietruszkę oraz różyczki brokuła. Wymieszać.
Całość zalać ok. 1 litrem wody.
Gotować na wolnym ogniu przez ok. 15 minut – aż warzywa zmiękną.
Pod koniec gotowania do zupy dodać cukinię. Całość gotować jeszcze przez ok.5-10 minut.
Dolać sok z cytryny, kumin rzymski i gałkę muszkatołową. Zupę zmiksować na gładki krem.
Na koniec zupę zabielić wegańską śmietaną. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Zupę podawać udekorowaną śmietaną.
Tofu umieść w misie miksera i zacznij miksować.
W trakcie miksowania dolewaj powoli wodę, następnie oliwę oraz odrobinę oleju jabłkowego lub soku z cytryny.
Całość dokładnie wymieszaj.
Śmietana nie będzie bardzo gęsta, jednak powinna mieć kremową konsystencję.