Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Buraki umyć, ugotować w łupinach.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni.
Papryki, marchewki i pietruszki umyć. Marchewki i pietruszki obrać, papryki wydrążyć, wszystkie warzywa pokroić na mniejsze części, przełożyć na blaszkę, skropić oliwą i piec w piekarniku aż do miękkości.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce.
Ugotowane buraki obrać, pokroić na mniejsze części. Przełożyć do wysokiego garnka wraz z upieczonymi warzywami. Dodać utarte jabłka, wyciśnięty sok z połówki cytryny oraz chrzan. Całość zalać połową przygotowanego bulionu warzywnego i zblendować do uzyskania gładkiej konsystencji. Dolać pozostały buliony, jeszcze raz krótko zblendować.
Zmiksowaną zupę podgrzewać, dodając w międzyczasie 150 ml kwaśnej śmietany. Pamiętajmy o tym, aby przed dodaniem śmietany wymieszać ją z odrobiną ciepłej zupy – w ten sposób całość nie ma prawa się zważyć.
Na koniec zupę krem z buraków doprawić solą i pieprzem do smaku.
Krem z buraków podawać z kleksem kwaśnej śmietany, posypany tymiankiem.