Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Krem z buraków z mlekiem kokosowym to zupa, której podstawę stanowią nasze polskie buraki. Za sprawą mleka kokosowego zyskują one nowe oblicze. Gęsty i aksamitny krem z buraków z mlekiem kokosowym i z dodatkiem jesiennych jabłek to propozycja także dla najmłodszych głodomorów. Niech nie zmyli Was intensywny kolor! Zupa jest wyjątkowo delikatna, a jej konsystencja pozwala na zabawę z dekoracją. Fantazyjne kleksy śmietany zachęcą do jedzenia nawet najbardziej wybrednych.
Spróbuj też innych zup z mlekiem kokosowym lub kokosem:
Zupa z soczewicy i batatów z mlekiem kokosowym
Zupa szczawiowa z młodego szczawiu – krem z mlekiem kokosowym
Orientalna zupa krem z zielonego groszku z mleczkiem kokosowym
Zupa krem z jarmużu na mleku kokosowym
Egzotyczna zupa krem: marchew, kokos, awokado
Zupa krem z dyni z bitą śmietaną i wiórkami kokosowymi
Zupa krem z topinamburu z mlekiem kokosowym i rukolą
Tajska zupa z kukurydzy na mleku kokosowym
Zobacz też
Zobacz Zupa z buraków krem z tymiankiem i prażonym słonecznikiem
Zobacz Zupa krem z buraków i jabłek z kwaśną śmietaną
Zobacz Zupa krem z buraków pachnąca cynamonem
Zobacz Krem z buraków pieczonych z warzywami
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni.
Buraki wyszorować, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zawinąć w folię aluminiową, piec przez około godzinę.
W międzyczasie cebulę obrać i pokroić w piórka. Czosnek i imbir obrać i pokroić na mniejsze kawałeczki.
Na patelni rozgrzać olej kokosowym, zeszklić na nim cebulę wraz z imbirem i czosnkiem.
Jabłko umyć, obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w cienki paseczki.
Upieczone buraki obrać, cienko pokroić i wraz z jabłkiem dodać do zeszklonych cebuli, czosnku i imbiru. Całość krótko przesmażyć, a następnie przełożyć do większego garnka.
Dolać mleko kokosowe i zmiksować na gładki krem. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta, dolać wody do uzyskania preferowanej konsystencji.
Doprawić solą i pieprzem do smaku i zagotować.
Krem z buraków z mlekiem kokosowym doskonale prezentował się będzie udekorowany kleksami śmietany.