Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Prościej chyba się nie da! Zupa krem z cieciorki z serem kozim może być przygotowana w 20 minut od momentu poczucia pierwszego głodu, bo omija nas wielogodzinne moczenie suchych ziaren. Ciecierzyca z puszki nie odbiega smakiem od suszonej, więc niczego nie tracimy – jedynie zyskujemy cenny czas! Jak najbardziej można więc tę pożywną zupę przygotować w środku pracowitego tygodnia.
Na smak zupy z cieciorki mają wpływ aromatyczne zioła – tymianek, kurkuma i szczypta chili. Dzięki nim zupa jest wyrazista i pięknie pachnie. Ser kozi świetnie komponuje się z ciecierzycą, ale gdy za nim nie przepadasz, możesz do zupy dodać na przykład ser koryciński.
Smacznego!
Jeśli chcesz udekorować zupę nasionami cieciorki, część z nich odłóż i dodaj razem z serem prosto do talerzy z zupą.
Ser kozi to świetny dodatek do wielu zup. Sprawdź nasze przepisy na zupy z serem kozim:
Wigilijny barszcz biały z kozim serem i olejem rydzowym
Zupa krem ze szparagów zielonych z grillowanym kozim serem i orzechami
Zupa z pieczonej cukinii z tymiankiem i kozim serem
Chłodnik truskawkowy z chili i serem kozim
Zupa z pieczonych warzyw z serem kozim i czubrycą zieloną
Zobacz też
Zobacz Pożywna zupa z ciecierzycy ze świeżym tymiankiem
Cebulę kroimy w kostkę, por w talarki. Podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy z dodatkiem ziela angielskiego, liścia laurowego, szczypty chili i kurkumy.
Dodajemy pokrojone w małą kostkę ziemniaki, jeszcze chwilę smażymy.
Cieciorkę przepłukujemy na sicie. Dodajemy do podsmażonych ziemniaków, podlewamy wodą (ok. 0,7 – 1l), zagotowujemy i gotujemy do miękkości ziemniaków.
Miksujemy zupę na krem, doprawiamy solą i pieprzem.
Zupę podajemy z kawałkami sera koziego, dekorujemy listkami tymianku.