Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Cebulę obieramy, siekamy, podduszamy na maśle. Pod koniec dodajemy posiekany ząbek czosnku.
Do cebulki dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, dusimy kilka minut, od czasu do czasu mieszając.
Podlewamy warzywa 0,7-1 l wody, zagotowujemy. Dodajemy kostki bulionu, mieszamy, gotujemy 15 minut.
Miksujemy zupę na gładki krem. Dodajemy serek topiony i ponownie miksujemy. Doprawiamy zupę sokiem z cytryny.
Podajemy zupę z grzankami i płatkami parmezanu. Posypujemy listkami tymianku lub pietruszki.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C.
Masło łączymy z ziołami i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku.
Bagietkę lub bułkę kroimy na kromki, smarujemy masłem (po posmarowaniu można pokroić kromeczki w kostkę).
Nasmarowane masłem kromki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut.
Grzanki, jeszcze ciepłe, podajemy z zupą (można je dodać do zupy lub podać osobno na talerzyku).