Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Cukinia to wdzięczne warzywo, idealne do letnich kulinarnych szaleństw. Można z nią zrobić całe mnóstwo przepysznych rzeczy, począwszy od grillowania, poprzez faszerowanie, duszenie, przerabianie na zupę po zajadanie się nią na surowo. Im więcej będziemy mieli na nią pomysłów, tym lepiej. Ale to wcale nie znaczy, że tylko kreatywni mogą z cukinii zrobić coś naprawdę wielkiego. Cukinia jest dla wszystkich! Także dla tych, którzy dopiero zaczynają kulinarną przygodę, tych zapracowanych, którzy nie mogą sobie pozwolić na dłuższe chwile zapomnienia w kuchni, i dla tych, którzy zwyczajnie nie lubią bawić się w masterchefa, a chcą dobrze zjeść (w końcu zupy są dla wszystkich!).
Przepis na krem z cukinii z serkiem topionym, grzankami i parmezanem jest właśnie przykładem na to, że cukinię można przerobić w coś pysznego w bardzo prosty sposób. Zupa została przygotowana na Bulionie warzywnym WINIARY, który jest świetną bazą do przygotowania przeróżnych zup – mamy więc z głowy przygotowywanie warzywnego wywaru, a jednocześnie pewność, że zupa będzie aromatyczna. Pozostało nam podduszenie cukinii z cebulką i przygotowanie ziołowych grzanek. Póki cukinia jest młoda, nie trzeba jej obierać ani też usuwać pestek. Starsze egzemplarze będą jednak wymagać obierania i usuwania pestek (to najłatwiej zrobić, przecinając cukinię wzdłuż na pół i przeciągając łyżeczką przez środek). Przyznacie, że z przygotowaniem zupy nie będzie problemów?
Do zupy dodałam serek topiony, by miała aksamitną konsystencję i przyjemnie kremowy smak. Na co dzień unikam takich bomb kalorycznych, ale moim zdaniem, wszystko jest dla ludzi – byle z umiarem. Tym razem zupa ma być bardziej kaloryczna, trafia więc do niej serek, grzanki z ziołowym masłem i spora ilość płatków parmezanu. Oczywiście zupę można przygotować w wersji light, bez serka (a za to z kleksem jogurtu) i z grzankami bez dodatku masła. Ja jednak dziś serwuję wersję na bogato. Carpe diem!
Zobacz też
Zobacz Bazyliowa zupa krem z cukinii z twarogiem
Zobacz Zupa krem z cukinii i marchewki z dodatkiem marchewki karmelizowanej
Zobacz Zupa krem z cukinii z fetą
Zobacz Zupa krem z kabaczka, ziemniaków i chrzanu
Cebulę obieramy, siekamy, podduszamy na maśle. Pod koniec dodajemy posiekany ząbek czosnku.
Do cebulki dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, dusimy kilka minut, od czasu do czasu mieszając.
Podlewamy warzywa 0,7-1 l wody, zagotowujemy. Dodajemy kostki bulionu, mieszamy, gotujemy 15 minut.
Miksujemy zupę na gładki krem. Dodajemy serek topiony i ponownie miksujemy. Doprawiamy zupę sokiem z cytryny.
Podajemy zupę z grzankami i płatkami parmezanu. Posypujemy listkami tymianku lub pietruszki.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C.
Masło łączymy z ziołami i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku.
Bagietkę lub bułkę kroimy na kromki, smarujemy masłem (po posmarowaniu można pokroić kromeczki w kostkę).
Nasmarowane masłem kromki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut.
Grzanki, jeszcze ciepłe, podajemy z zupą (można je dodać do zupy lub podać osobno na talerzyku).
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!