Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać.
Marchewki obrać, pokroić w cienkie półksiężyce.
Batata obrać, pokroić w drobną kostkę.
Papryczkę chilli drobno posiekać, usuwając pesteczki.
Na dnie większego garnka rozgrzać olej kokosowy.
Dodać przygotowane, pokrojone warzywa, curry oraz słodką paprykę.
Całość dokładnie wymieszać i delikatnie podsmażyć.
Zalać wodą – tak, aby przykryła ona wszystkie składniki. Gotować na małym ogniu przez około 20 minut.
Dodać czerwoną soczewicę i gotować do miękkości wszystkich warzyw.
W trakcie gotowania zupę od czasu do czasu zamieszać i dolać wody (soczewica pochłonie jej sporą ilość).
Na koniec całość doprawić solą i pieprzem. Zmiksować na gładki krem.
Jeśli zupa będzie zbyt gęsta – dolać odrobinę więcej wody.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Paprykę czerwoną wydrążyć i pokroić w cienkie plastry (okręgi). Tak przygotowane skropić oliwą, posypać tymiankiem oraz czarnuszką. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec zaledwie kilka minut – aż krążki ładnie się zrumienia.
Zupa krem z czerwonej soczewicy z curry będzie doskonale smakowała w towarzystwie chrupkich, paprykowych krążków.