Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym to smaczne danie, wywodzące się z kuchni azjatyckiej. Ogromną zaletą tej orientalnej zupy jest fakt, że można ją przygotować w krótkim czasie. Ponadto jest potrawą wegańską, o niesamotnych walorach smakowych a do tego wspaniale rozgrzewa w chłodne dni. Sam pomysł, aby gotować zupę z dyni pochodzi z XVIII-wiecznej francuskiej prowincji, gdzie taką potrawę serwowano dzieciom w szkołach czy domach dziecka. Natomiast pierwsze przepisy na zupę krem z dyni z mlekiem kokosowym zaczęły się pojawiać dopiero w latach 80. XX wieku i pochodzą one z krajów Południowo - Wschodniej Azji. Krem z dyni z orientalną nutą zjednał sobie sporą rzeszę fanów na całym świecie, ponieważ jest pyszny, prosty do zrobienia i raz ugotowany wchodzi na stałe do jesienno-zimowego menu wielu rodzin!
Zupa krem z dyni - przepis
Jak przystało na potrawy wywodzące się z kuchni orientalnej, zupa krem z dyni to danie nieco pikantne, dlatego przepis na nią zawiera także przyprawy o wyrazistym smaku, na przykład imbir (koniecznie świeży, w postaci startego korzenia tej rośliny), czosnek oraz sproszkowaną paprykę. Najważniejszym jednak składnikiem, bez którego zupa krem z dyni by nie istniała jest oczywiście sama dynia, a także marchewka i kilka ziemniaków. Orientalna odsłona dyniowej zupy zawiera także mleczko kokosowe, które zagęszcza potrawę, zastępuje śmietanę i wspaniale koresponduje z pikantnymi przyprawami. Pyszna zupa krem z dyni powinna być ugotowana na bulionie, ale jak wiemy jego przyrządzenie wymaga sporo czasu, lepiej więc sięgnąć po gotowy Bulion warzywny w słoiku WINIARY.
Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym
Ugotowanie zupy krem z dyni z mleczkiem kokosowym zajmie około 1 godziny. Pracę rozpoczniemy od obrania ze skórki dyni, marchewki i ziemniaków oraz pokrojenia ich w kostkę, a także poszatkowania cebuli i czosnku. Korzeń imbiru ścieramy na tarce. Kolejnym krokiem jest przysmażenie cebuli, pod koniec tej czynności dodajemy czosnek i imbir. Gdy przyprawy wydobędą swój aromat dodajemy także pokrojone warzywa i całość smażymy około 3 minut. Podsmażone składniki zalewamy następnie 1,5 l wody i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy Bulion warzywny w słoiku WINIARY, całość gotując przez około 15 minut, do całkowitego zmięknięcia warzyw. Na koniec wlewamy do garnka mleczko kokosowe, posypujemy szczyptą słodkiej papryki i miksujemy do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym jest już gotowa! Porcje wlewamy do miseczek oraz posypujemy prażonymi pestkami dyni i dekorujemy listkami zielonej pietruszki. Smacznego!
Obraną dynię pokrój w kostkę. Marchew i ziemniaki obierz i również pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj drobno. Imbir zetrzyj na tarce. W dużym garnku rozgrzej oliwę i obsmaż na niej cebulę – aż stanie się miękka.
Pod koniec smażenia dodaj czosnek i imbir. Po tym czasie dodaj dynię, marchew i ziemniaki i smaż całość kolejne 3 min. Po tym czasie warzywa zalej 1,5l. wody.
Dodaj bulion ze słoika Winiary i dokładnie wymieszaj. Całość gotuj ok 15 minut aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Do zupy dodaj mleko kokosowe.
Zmiksuj zuppę na głądki krem.