Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Krem z dyni na ostro – prościej z dynią się nie da! Wystarczy delikwentkę obrać i pokroić w mniejsze kawałki (jeśli mamy dynię hokkaido, odpada nam obieranie), poddusić z batatem lub ziemniakiem, dodać suszone papryczki chilli, doprawić curry, a na koniec dodać kremowe mleczko kokosowe. Proste, prawda? A to tylko jeden ze sposobów na pyszną dyniową zupę. Pyszną i zdrową, bo dynia zawiera mnóstwo beta-karotenu, cynku, witamin C, A, E (niektóre odmiany dyni można chrupać na surowo, wówczas nie musimy się martwić o straty witamin podczas obróbki termicznej). Dynia jest świetnym warzywem, które w okresie jesienno-zimowym można przerabiać na rozgrzewające zupy. Dzisiejszy krem z dyni na ostro jest jedną z obowiązkowych pozycji o tej porze roku.
Krem z dyni powinien być naprawdę ostry, stąd dodatek suszonych papryczek chili, razem z nasionami, które mają kryją w sobie potężną moc. Oczywiście ich ilość powinna być dostosowana do własnych preferencji smakowych. Lepiej doprawić mocniej zupę na talerzu, niż ziać ogniem :)
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje kremu.
Masz ochotę na inną zupę na ostro? Sprawdź:
Ostre leczo z papryki i pomidorów podane z chrupiącymi grzankami
Ostra zupa z marchewki z chili
Zupa tajska z kurczakiem
Szalotkę obieramy, kroimy w kosteczkę, podduszamy na oleju z dodatkiem suszonych papryczek chili.
Do szalotki dodajemy pokrojoną w kostkę dynię (obraną, jeżeli nie jest to hokkaido), batata lub ziemniaki, podsmażamy z dodatkiem curry. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Podlewamy warzywa wywarem, dodajemy szczyptę soli i gotujemy do miękkości, niecałe 15 minut.
Miksujemy zupę na krem, dodajemy mleko kokosowe, ponownie miksujemy. Doprawiamy sokiem z cytryny lub limonki.
Do zupy na talerzach dodajemy ser feta i czarnuszkę. Dekorujemy świeżymi ziołami.