Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
Dynię umyć, wydrążyć, pokroić na średniej wielkości kawałki.
Tak przygotowaną dynię przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 4. Delikatnie skropić oliwą i włożyć do rozgrzanego piekarnika.
Piec ok. 20 minut – aż dynia nieco zmięknie i z łatwością będzie ją można obrać ze skórki.
Cebule i ząbki czosnku obrać. Posiekać.
Papryczkę drobno pokroić, usuwając pesteczki.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę, zeszklić nie niej czosnek, cebulę. Dodać papryczkę i ziemniaki, kurkumę i słodką paprykę. Całość delikatnie podsmażyć.
Podsmażone warzywa zalać ok. 1 litrem wody. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 20 minut – aż ziemniaki zmiękną.
Do gotującej się zupy dodać dynię. Całość pogotować jeszcze przez ok. 15 minut. Dodać wyciśnięty sok z pomarańczy.
Całość doprawić tymiankiem, solą i pieprzem do smaku, a następnie zmiksować na gładki krem. W trakcie miksowania zupę zabielić śmietaną.
Zupa krem z dyni na ostro będzie dobrze smakowała z dodatkiem prażonych orzechów włoskich.