Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać.
Papryczkę chilli oraz imbir posiekać.
Ziemniaki i pietruszkę umyć, obrać i pokroić w kostkę.
Dynię pokroić na mniejsze kawałki.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Dynię przełożyć na blachę, skropić oliwą. Włożyć do piekarnika, piec przez ok. 15 minut - aż dynia zmięknie, ale nie będzie się jeszcze rozpadać.
Na dnie dużego garnka zeszklić cebulę, czosnek, chilli i imbir.
W trakcie smażenia dodać przyprawy: cynamon, kurkumę, paprykę, gałkę muszkatołową, pieprz i odrobinę soli. Wszystko wymieszać.
Następnie dodać pokrojone ziemniaki i pietruszkę.
Całość zalać wodą - aż przykryje ona poziom warzyw. Gotować do miękkości warzyw.
Kiedy ziemniaki i pietruszka zmiękną, dodać upieczoną dynię.
Całość zmiksować na gładki krem. W trakcie miksowania dolać mleko kokosowe.
Pod koniec miksowania dolać sok wyciśnięty z pomarańczy.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Zupę podawać z odrobiną oliwy i płatkami chilli, jeśli masz ochotę na większą dawkę ostrości.
Gabriela