Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Na dużej patelni rozpuszczamy masło. Pora dokładnie myjemy i kroimy w talarki. Wrzucamy na patelnię i smażymy go na złoty kolor.
Dynię ( bez skóry i pestek) kroimy w kostkę. Nie musi być dokładnie pokrojona, bo w fazie końcowej zupę zmiksujemy.
Do garnka wlewamy bulion warzywny i dodajemy do niego podsmażonego pora.
Na patelnię, na której wcześniej smażyliśmy pora wrzucamy pokrojoną dynię i smażymy około 6 minut, aż dynia się przyrumieni.
Tak przygotowaną dynię dodajemy do zupy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15- 20 minut.
Do zupy dodajemy też starty imbir i szczyptę chili.
Pod koniec doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem.
Zupę miksujemy na gładką masę blenderem lub przecieramy przez sitko.
Zmiksowaną zupę zabielamy śmietanką .Odrobinę śmietanki zostawiamy do dekoracji.
Do miseczek nalewamy porcję zupy i małą łyżeczką robimy kropki ze śmietanki. Wykałaczką mieszamy delikatnie taflę zupy tworząc ósemki. W ten sposób uzyskamy wzorek na zupie.
Na koniec do każdej miseczki nakładamy porcję wysuszonych pestek z dyni.