Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zielono mi! Prosta i niezwykle szybka w przygotowaniu zupa krem z groszku bez śmietany to idealna propozycja dla wszystkich, którzy dbają o linię lub właśnie przeszli na dietę. Zielony groszek to także bogactwo witamin! W małych kuleczkach kryje się sporo witaminy A, B1, B2, B3, B6, szczególnie potrzebna w okresie przeziębień i grypy – witamina C, a także E i K. Do tego minerały: magnez, fosfor, wapń, żelazo, sód i potas. Duża zawartość błonnika sprawia, że zupa, choć przygotowana zaledwie z kilku składników, syci na długo. Delikatna w smaku podpasuje również osobom, które stronią od ostrych przypraw i pikantnych dań. I choć zupa krem z groszku bez śmietany ma spore grono swoich wiernych zwolenników, przewidzieliśmy też kilka mniej pożądanych reakcji na zielony talerz! Podpowiadamy zatem, jak do zjedzenia zdrowej zupy przekonać całą rodzinę.
Może się zdarzyć, że męska część familii zaprotestuje, że przecież zupką “na wodzie” się nie naje. Podsuńmy im wówczas pod nos miskę grzanek. Przygotowane na bazie naszego ulubionego pieczywa stanowią idealny dodatek do kremu, podnosząc jednocześnie nieco jego kaloryczność.
Z jakiegoś, trudnego do wytłumaczenia powodu, za zielonym groszkiem zwykle nie przepadają nasze najmłodsze pociechy. Zupa krem z groszku bez śmietany to zatem dobry sposób, aby przemycić porcję witamin i minerałów, tak potrzebnych do prawidłowego wzrostu i rozwoju najmłodszych. Zupę można zareklamować dzieciakom jako kosmiczny krem, którym zajadają się ufoludki. Powinno zadziałać :)
Z podanych proporcji przygotujesz 4 porcje zupy.
Nawet gdy za oknem jeszcze zima, warto wprowadzić do kuchni trochę wiosennej zieleni! Zobacz przepisy na zielone zupy:
Zielona zupa z pora z fasolką szparagową, groszkiem i brokułami
Krem z bobu
Portugalska zupa caldo verde z jarmużem i chorizo
Wegetariańska grochówka z fasoli mung
Zupa z zielonych warzyw z zieloną soczewicą i olejem lnianym
Superfood na pierwsze danie, czyli zielona zupa z komosą ryżową i blanszowanym brokułem
Zupa brukselkowa z grillowanym kurczakiem
Zupa krem z ogórków kiszonych
Zupa z zielonych szparagów z warzywami
Miętowa zupa krem z cukinii z serem ricotta
Zupa koperkowa z jajkiem (żółtkiem)
…i wiele innych! 🙂
Zobacz też
Zobacz Orientalna zupa krem z zielonego groszku z mleczkiem kokosowym
Zobacz Wiosenna zupa krem z brokuła i groszku z kaszą jaglaną
Zobacz Zupa krem z groszku i marchewki
Cebule i czosnek obrać i drobno posiekać.
Brokuła podzielić na mniejsze różyczki.
Na dnie dużego garnka rozpuścić 3 łyżki masła. Dorzucić cebulę, czosnek i zielony groszek. Całość zeszklić.
Do garnka dodać różyczki brokułów i zalać bulionem.
Gotować na niewielkim ogniu aż wszystkie składniki zmiękną.
W międzyczasie bagietkę pokroić na grube kromki, a następnie małe grzanki. Na patelni rozgrzać pozostałe masło i zrumienić grzanki.
Niemalże gotową zupę doprawić pieprzem i solą, zmiksować na gładki krem.
Zupę krem z groszku bez śmietany podawać z grzankami.