Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pomóż wiośnie przechytrzyć zimę! Niech w końcu zrobi się ciepło i zielono, chociaż na naszych talerzach! zupa krem z groszku i szpinaku z jajkiem w koszulce to idealne ciężkie działo wytoczone przeciw szaroburej zimowej aurze i posępnym nastrojom.
Groszek do zupy trafił w mrożonej postaci. O świeżym można na razie pomarzyć, ale ten mrożony nie tylko zachowuje piękny kolor, ale także większość witamin, jakich nie brakuje w świeżym groszku. Do tego szpinak, młode listki baby dostępne są przez okrągły rok, nie trzeba więc korzystać z mrożonego, który moim zdaniem nie do końca nadaje się na zupy. Za to szpinak baby jak najbardziej!
A jajko w koszulce? Co to za wynalazek? Jajko w koszulce, czyli ugotowane bez skorupki. Da się tak? Jak najbardziej. Najpierw delikatnie rozbijamy jajko, aby żółtko pozostało w całości. Nie rozbijamy jajka bezpośrednio do garnka z wodą, a do miseczki. Każde jajko musi trafić do osobnej. W garnku zagotowujemy litr wody, dodajemy sok z ćwiartki cytryny. Zmniejszamy moc płyty. I teraz najważniejsze – mieszamy łyżką, aby powstał wirek, i w jego środek wlewamy jajko i gotujemy 2-3 minuty. Jajko w koszulce powinno mieć płynne lub półpłynne żółtko. Moje jajka gotowały się chwilę dłużej, w związku z czym konsystencja żółtka nie jest idealna. Jednak jaka by nie była, zupa zawsze smakuje pysznie!
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.
Wypróbuj również inne aromatyczne wiosenne zupy!
Zupa z zielonych warzyw z soczewicą
Zupa szpinakowa z serem feta
Zupa krem z bobu i fasolki szparagowej
Zupa szparagowa z koperkiem
Zupa wiosenna z młodych warzyw ze świeżym szczawiem
Wiosenna zupa ogórkowa ze szczawiem
Zobacz też
Zobacz Zupa ziołowa ze świeżych ziół
Zobacz Zupa szczawiowa z młodego szczawiu – krem z mlekiem kokosowym
Zobacz Zupa krem z jarmużu na mleku kokosowym
Zobacz Zupa krem z zielonego groszku i porów z kwiatami jadalnymi
W rondlu rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Pok kroimy w talarki, podduszamy z dodatkiem szczypty kurkumy.
Marchewkę, pietruszkę i kawałek selera ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do pora, chwilę smażymy.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do podduszonego pora. Smażymy ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Podlewamy ziemniaki z porem 1l wody, dodajemy szczyptę soli, gotujemy 15 minut.
Do garnka dodajemy mrożony groszek, gotujemy 5 minut.
Pod koniec gotowania dorzucamy szpinak.
Zupę miksujemy na gładki krem.
Do osobnych miseczek delikatnie wbijamy po jednym jajku. W garnku zagotowujemy litr wody, dodajemy sok z ćwiartki cytryny.
Zmniejszamy moc płyty lub gaz, mieszamy, aby utworzył się wirek, do którego wlewamy po jednym jajku. Mieszamy, gotujemy 2-3 minuty, wyławiamy jajka łyżką cedzakową.
Zupę podajemy z jajkiem w koszulce, posypujemy świeżo mielonym pieprzem, dekorujemy zieleniną.