Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zielona zupa krem z jarmużu i mleka kokosowego z dodatkiem jabłka to połączenie, z którym być może spotykacie się po raz pierwszy. Zupa z jarmużu przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom zdrowych i pożywnych dań. Zaciekawi także najmłodszych domowników, głównie swoim soczyście zielonym kolorem. Bogaty w witaminy i składniki mineralne jarmuż, z przytupem wrócił na nasze stoły i króluje na liście superfood, będąc od pewnego czasu jednym z najmodniejszych warzyw na całym świecie. Warto więc szukać nowych sposobów na jego wykorzystanie. Nie zapomnijmy o doprawieniu kremu kminem rzymskim (inaczej zwanego kuminem), który nada zupie z jarmużu charakterystycznego aromatu!
Jarmuż nie pierwszy raz pojawia się na naszym blogu. Zobacz, co o nim wiemy oraz jak używać jarmużu w zupach i nie tylko!
Superfood – niezwykła żywość
Chipsy warzywne – zdrowe i chrupiące dodatki do zup
Lekka zielona zupa z jarmużem
Portugalska zupa caldo verde z jarmużem i chorizo
Smoothies warzywne
Cebulę i czosnek obrać, posiekać i zeszklić na rozgrzanym na dnie garnka oleju kokosowym.
Groszek rozmrozić.
Do garnka dodać groszek, jarmuż i pokrojone w kostkę jabłko. Doprawić pieprzem, kuminem i ostrą papryką. Całość chwilę przesmażyć.
Podsmażone warzywa zalać bulionem, gotować aż wszystkie zmiękną.
Miękkie warzywa zmiksować na gładką masę, dolać mleko kokosowe, zagotować. Doprawić solą do smaku.
Zieloną zupę krem z jarmużu podawać z kawałkami suszonych pomidorów.