Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
W garnku o grubszym dnie niezbyt mocno rozgrzewamy oliwę z dodatkiem masła, dodajemy pokrojoną w grubszą kostkę czerwoną cebulę, dusimy. Kiedy się zeszkli dodajemy plasterki obranego czosnku, a po 30 sekundach dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i kabaczka, dusimy ok. 10 minut od czasu do czasu mieszając.
Podlewamy warzywa wywarem, doprawiamy solą, gotujemy do miękkości.
Miksujemy zupę na krem z kabaczka, dodajemy połowę sera feta, ponownie miksujemy. Doprawiamy sokiem z cytryny.
Kawałek korzenia chrzanu ścieramy na tarce o drobnych oczkach i stopniowo dodajemy do zupy, aż uzyskamy odpowiednią siłę smaku i aromatu.
Zupę krem z kabaczka podajemy z kruszonym lub pokrojonym w kostkę serem feta. Dekorujemy świeżymi ziołami, oprószamy pieprzem.