Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Dziś podsuwamy Wam pyszny pomysł na szybką zupę kalafiorową podaną w postaci kremu z chipsami z boczku i szczypiorkiem. Krem z kalafiora zawdzięcza swój wiosenny kolor zielonym warzywom, które znajdują się w Zupie Brokułowej Jak u Mamy Winiary. To świetna baza do przygotowywania przeróżnych zup, bo kto powiedział, że musimy sztywno trzymać się przepisu na opakowaniu?
Zupa krem z kalafiora z chipsami z boczku i szczypiorkiem jest prosta i szybka w przygotowaniu. W czasie, gdy w piekarniku rumienią się apetyczne plasterki boczku, dzielimy kalafior na mniejsze różyczki i podsmażamy z dodatkiem przypraw. Kalafior gotuje się bardzo szybko, więc po 15 minutach możemy wołać już domowników na zupę
Kiedy będziecie dzielić kalafior na różyczki, nie zapominajcie o wielu cennych składnikach, które w sporej ilości kryje w sobie łodyga kalafiora. Można ją cienko obrać nożem, pokroić w kostkę lub plasterki i dorzucić do garnka (albo po prostu schrupać).
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.
Kalafior dzielimy na różyczki. Kilka mniejszych odkładamy do dekoracji. Pozostałe wrzucamy na lekko rozgrzaną oliwę, dodajemy szczyptę kurkumy, ziele angielskie i liść laurowy, chwilę przesmażamy.
Ząbki czosnku obieramy, lekko miażdżymy trzonkiem noża. Wrzucamy do kalafiora i jeszcze chwilę smażymy.
Podlewamy kalafior wodą (ok. 1 l), zagotowujemy i gotujemy 10 minut.
Zawartość dwóch opakowań z zupą brokułową rozprowadzamy w 0,5 l wody, dodajemy do garnka z gotującym się kalafiorem. Zagotowujemy i gotujemy kilka minut, często mieszając.
Zupę zestawiamy z kuchenki. Wyławiamy ząbki czosnku, liść laurowy i ziarenka ziela (można czosnek i ziele pozostawić w zupie), miksujemy.
W razie konieczności doprawiamy zupę solą i pieprzem.
Boczek układamy na blaszce do wyłożonej papierem do pieczenia i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez kilkanaście minut, aż się zrumieni (można też zrumienić go na suchej patelni).
Zupę podajemy z chipsami z boczku, surowymi różyczkami kalafiora odłożonymi wcześniej do dekoracji. Posypujemy tartym parmezanem i świeżo posiekanym szczypiorkiem.