Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Chyba każdy zna smak tradycyjnej zupy kalafiorowej z ziemniakami. Zmiksowana na gładki krem, staje się wdzięcznym polem manewru. Różne aromatyczne dodatki, chrupiące pestki lub grzanki mogą zmienić miseczkę rozgrzewającej zupy w wyrafinowane danie.
Podczas gotowania jako bazę warto wykorzystać zupę jarzynową WINIARY. Wystarczy do niej wkroić ziemniaki i całość kalafiora. Jego liście oraz łodygi są jadalne i smakują równie smacznie, co różyczki. Zmiksowana na jedwabisty krem zupa, udekorowana prażonymi nasionami, może być prawdziwym hitem obiadu rodzinnego.
Zupę kalafiorową można też przygotować z delikatnie pikantną nutą, dodając do niej własnoręcznie zrobioną oliwę chili. Potrzebna będzie ostra papryczka, ziarna kolendry, zgnieciony ząbek czosnku i zalewa z suszonych pomidorów. Dodatek takiej oliwy podkręci zarówno smak, aromat oraz kolor potrawy.
Zimowe dni to idealny czas na gęstą zupę. Tę wyśmienitą i niezwykle aromatyczną potrawę można zabielić łyżką śmietany, dzięki której zupa będzie jeszcze bardziej sycąca. Nasz krem z kalafiora to pożywny i rozgrzewający posiłek, od którego wprost trudno się oderwać.
Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki. Ziemniak kroimy w kostkę. Warzywa przekładamy do garnka i zalewamy ok. 1-1,5 l wody. Gotujemy warzywa do miękkości.
Do warzyw dodajemy Zupę jarzynową WINIARY, wymieszaną z odrobiną wody. Po wymieszaniu gotujemy całość na średniej mocy ok. 5 min. Po tym czasie zupę miksujemy przy pomocy blendera na gładki krem. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem.
Zupę podajemy z olejem chili i ulubionymi ziołami.
Aby przygotować oliwę, czosnek rozgniatamy i kroimy w plasterki. Chili siekamy. W rondelku rozgrzewamy olej po suszonych pomidorach. Kiedy będzie gorący dodajemy chili oraz czosnek i podgrzewamy całośc ok. 1-2 min. Po tym czasie dodajemy kolendrę w ziarnach. Olej odstawiamy do przestygnięcia.